Lymfeklierkanker bij de hond (maligne lymfoom)

Wat is lymfeklierkanker?
Lymfeklierkanker bij de hond gaat uit van bepaalde afweercellen, namelijk witte bloedcellen Omdat witte bloedcellen overal zitten en in verschillende vormen voorkomen, heeft lymfeklierkanker verschillende uitingsvormen. Ze gaan meestal uit van lymfeklierweefsel, zoals de lymfeknopen, de milt en het beenmerg.
Lymfeklierkanker bij de hond wordt vaak onderverdeeld naar de plaats waar de tumoren zich bevinden in het lichaam.
Hoe vaak komt lymfeklierkanker voor?
Lymfeklierkanker is een van de meest voorkomende kankerziektes bij de hond. De dieren die deze aandoening krijgen, zijn meestal wat ouder. Er zijn rassen die gevoelig zijn voor lymfeklierkanker, namelijk de Boxer, de Basset, de Sint Bernard, de Schotse Terriër, de Airdale Terriër en de Bulldog. Het kan echter bij elk ras of bij elke kruising voorkomen.
Weten we de oorzaak?
De oorzaak voor het ontstaan van lymfeklierkanker weten we niet. Er is een tijd gedacht dat virussen een rol spelen, maar dit is nooit bewezen.
Andere oorzaken die in verband zijn gebracht met lymfeklierkanker zijn:
- bepaalde plantenvergiften en onkruidverdelgers
- langdurige blootstelling aan sterke magnetische velden
- chromosoomveranderingen
- veranderde functie van het immuunsysteem
- wonen in industriële gebieden
- blootstelling aan tabaksrook.
Is iedere lymfeklierkanker hetzelfde?
Er zijn diverse soorten lymfeklierkanker. Deze soorten zijn op verschillende manieren in te delen. Het is gebruikelijk om de onderverdeling te baseren op de plek waar de tumor zich laat zien. Daarnaast is er een onderverdeling op basis van celtype mogelijk. Deze laatste onderverdeling zegt veel meer over de aard van de lymfeklierkanker dan de onderverdeling op basis van plaats. Hierdoor is een betere behandeling in te stellen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose lymfeklierkanker kan in veel gevallen gesteld worden door een dunne naald-aspiratiebiopt. Hierbij wordt met een injectienaald een afwijkende lymfeknoop aangeprikt en worden er cellen uitgehaald. Deze cellen worden uitgestreken op een glasplaatje. De cellen worden vervolgens door de patholoog bekeken. Het is ook mogelijk om op deze uitstrijkjes speciale kleuringen toe te passen. Door middel van deze kleuringen kan er onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten lymfeklierkanker.
Het is belangrijk om uw hond uitgebreid te onderzoeken. Het is namelijk heel belangrijk om te inventariseren welke organen zijn aangetast en in welke mate. We maken hiervoor gebruik van bloedonderzoek, uitstrijkjes van andere organen, beenmergonderzoek, echo en röntgenfoto’s. Door dit uitgebreide onderzoek kunnen we beter een prognose inschatten van het ziekteverloop en kunnen we eventueel een behandeling instellen.
Hoe kunnen we lymfeklierkanker behandelen?
De gemiddelde overlevingstijd van een hond met lymfeklierkanker zonder enige vorm van therapie is kort: maximaal 3 maanden.
Wanneer we gaan behandelen, zal bij een groot aantal honden de ziekte echter gedurende een bepaalde tijd onder controle blijven. Bij 60 tot 90% van de honden zien we de tumoren zelfs volledig (zichtbaar) verdwijnen. De overlevingstijd is gemiddeld 8 tot 9 maanden. Na 2 jaar leeft gemiddeld 25% van de honden nog steeds.
De behandeling die ingesteld wordt, is afhankelijk van het soort lymfeklierkanker. Daarom is het ook zo belangrijk dat er goed wordt uitgezocht welke soort lymfeklierkanker het dier heeft.
Als een dier lymfeklierkanker heeft, zit deze ziekte door zijn hele lichaam. De ziekte beperkt zich meestal niet tot één plaats in het lichaam. De behandeling zal zich dan ook richten op het gehele lichaam. Het dier zal hiervoor een bepaalde vorm van chemotherapie krijgen. Een enkele maal beperkt lymfeklierkanker zich tot één bult. Deze bult kan door een operatie of door bestraling behandeld worden.
Hoe u moet omgaan met uw huisdier tijdens de chemotherapeutische behandeling wordt door iedere SDK-dierenarts uitgelegd. Bovendien krijgt u op papier hierover informatie mee.
De rol van de SDK
De SDK-dierenartsen werken nauw samen met pathologen die hun sporen in de oncologie verdiend hebben. Door gedegen pathologisch onderzoek kunnen we beter onderscheid maken tussen de verschillende soorten lymfeklierkanker. Als bekend is aan welk soort lymfeklierkanker de hond lijdt, is immers een betere behandeling mogelijk.
De SDK-dierenartsen wisselen kennis en ervaring uit en kunnen daardoor een verantwoorde keuze binnen de verschillende behandelmogelijkheden maken.
De SDK-dierenartsen hebben elke 2 maanden een kennisvermeerdering bijeenkomst. Hierdoor wordt hun oncologische kennis steeds up-to-date gehouden.