Welke symptomen vertoont een dier met kanker?

De 10 meest voorkomende symptomen van kanker bij gezelschapsdieren zijn:
- Abnormale diktes die niet verdwijnen of toenemen in grootte.
- Wonden die niet genezen.
- Vermagering.
- Afname van de eetlust; moeilijkheden met kauwen of slikken.
- Bloedverlies of een andere uitvloeiing uit een lichaamsopening.
- Onaangename geur.
- Benauwdheid of hoesten.
- Niet meer graag willen gaan wandelen of verminderd uithoudingsvermogen.
- Blijvende kreupelheid of stijfheid.
- Moeilijkheden met urineren of produceren van de ontlasting.
Bron: Veterinary Cancer Society
Andere verschijnselen zoals pijn, bloedarmoede, veel drinken en plassen of zeer veel eten kunnen ook voorkomen, afhankelijk van de soort tumor. Het is ook goed om te weten dat er bepaalde type tumoren zijn die zich in eerste instantie presenteren als een bultje dat groter en dan weer kleiner wordt. Er wordt dan vaak gedacht dat het onschuldig is. Ga met elk bultje naar uw dierenarts, dat kan van levensbelang zijn.
Uitgangspunt binnen de SDK is dat kanker de best te genezen chronische ziekte bij huisdieren is, beter bijvoorbeeld dan suikerziekte of de meeste nieraandoeningen.
Vandaag de dag geneest in ons land ongeveer de helft van de menselijke patiënten met kanker van hun ziekte. Een groeiend percentage van diegenen voor wie genezing niet tot de mogelijkheden behoort, leeft steeds langer door voortdurend nieuwe ontwikkelingen binnen de oncologie, leert ook steeds beter met hun ziekte om te gaan, maar sterft er uiteindelijk wel aan. In de diergeneeskunde is een vergelijkbare ontwikkeling gaande.
Ook diergeneeskundig zijn we in staat om steeds meer dieren met kanker te genezen. De vooruitgang binnen de veterinaire oncologie zal er ook toe leiden dat de behandeling van kanker, wanneer genezing niet haalbaar is, in een toenemend aantal gevallen zal resulteren in een chronische ziekte, waar de patiënt zonder noemenswaardige problemen een lange periode mee kan blijven leven. Want nogmaals: kwaliteit van leven is onze belangrijkste doelstelling.
Het creëren van een “stabiele ziekte” over een langere periode, met behoud van kwaliteit van leven, bij een gezelschapsdier met kanker, zal dus ook diergeneeskundig steeds meer een normaal uitgangspunt van behandelen moeten worden. Bij andere aandoeningen, zoals chronische nierziekten, chronisch hartlijden en gewrichtsproblemen, is dit diergeneeskundig allang een volledig geaccepteerde manier van denken.